Tuesday, August 14, 2012

TIPS : CONCEALER

Assalamualaikum..


nk share cara sy utk kaver2 bnda2 yg x diingini plak kat muka dgn CONCEALER..lps final exam bulan 6 hr tu, mmg la bleluasa cik jururawat kat muka..stress stadi n mnunggu result final katenyer.hehe.sebulan jugak la ms untuk pulih cam sediakala wpun x brapa nk mcm dulu lg..skarang pon stress jugak..stress lain, stress cari kerja.haha..jenuh dh hidup menanam anggur..nk menanam 'duit' la pulak.tp still ok sikit bbnding ngn bulan lps n beberapa bln sblumnya..

skarang ni, routine muka pon dh bbeza dgn yg dulu..skarang dh back to normal.usually sy skip foundation.sbb ntahla, mmg x suka sgt je.suka nk bg kulit breathe easily n sy xsuka nmpk mcm 'too made-up'..pas moisturiser(which is a MUST for me), tros tepek light2 concealer kat tmpat2 yg bkenaan.x guna brush.guna jari je.pastu,kkdg pakai powder kkdg x..lau pakai pon light saje dgn berus besar gedabak

pnjngnya mukaddimah..tips nya ni ha! :

1) sy slalu ada 2 SHADES of CONCEALER..satu SM CAM KALER KULIT (sy guna MAYBELLINE ANGELFIT PERFECT CONCEALER in 02-NATURAL BEIGE n satu lg kaler yg LIGHTER DR KALER KULIT (sy guna 06-HONEY from STAGE COSMETICS)

2) yg maybelline tu, sy guna untuk kaver any blemishes or jururawat2 yg usually kaler merah x comel yg ada kat muka.juga untuk kaver any broken capillaries especially kat tepi2 hidung..

3) concealer yg lg light tu sy akn guna untuk DARK CIRCLE SHJ..sy mmg xpnh lari dr mslh dark circle.mgkin sbb struktur muka yg buatkn ada shadow gelap bwh mata n xcukup tdo kot (punca kedua xde 'kot'.sbb mmg konfem.hehe)

4) rasionalnya di sini adalah (ayt karangan bm bagai..), bila guna concealer yg lg light untuk kaver jerawat, instantly akn buat kwsn tu lg light (mmgla kan.haihh) n fokus akn dberikan lbh kat kwsn jerawat tu n org akn lg la nk pndng la kat tmpat tu..nk ke?huu..lau jerawat tu buat nmpk comel, xpela jugak.huu..jd, sbb tu kena gunakan concealer yg lbh gelap dr yg dapply utk bwh mata..tp jgnla lg gelap dr kulit plak.xke pelik??slain itu, ni plak untuk bg lbh dimension kat muka sbb instantly kwsn bwh mata akn nmpk lg light dr kwsn muka lain so xla nmpk muka flat..bg effect serupa mcm contouring jugak..

itu je..tq sbb sudi baca :)

3 comments:

  1. wah... saya nak ikut tips ni boleh ke?

    ReplyDelete
  2. thanks for the tips :) tgh pkir nk beli concealer apa hehe

    ReplyDelete