Wednesday, January 11, 2012

My Foundation (or like so..) routine

Assalamualaikum..

firstly, mtk maaf sbb xda video utk ni..sbb simple je kot. mls nk tunjuk..t org naik jemu tgk muka n meluat pulak..hehe

ni rutin2 foundation yg sy buat lau sy nk kuar. n cam lam gmbr2 sbb slalu jugak org tanya

1) Moisturiser

currently, sy pakai yg ni..

n i'm so loving it! sumpah sgt wangiiiiiii.. <3 trasa cam nk sapu satu botol skali kat muka..hehe

2) Face serum dr Safi Balqis perfect 10


benda alah ni sgt penting ok..korg boleh rs sndr perbezaannya nnti..kulit akn rs lbh smooth.betolxtipu :)

3) Concealer

ya..x slh susunan..sy mmg pakai concealer dulu b4 foundation. sbb nya ada dbagitau dlm post lepas..cer cekidaut lau nk tawu.hehe.cni :http://jombersusei.blogspot.com/2012/01/tips-concealer-before-or-after.html .. sy pakai yg dr Stage Cosmetics kod 06-Honey.pakai utk dark circle n kwsn kemerahan kat tepi2 hidung n cik jururawat yg ada

4) DIY tinted moisturiser

ni sy mix sndr..sy mixkan 2 portion (agak2 2 pump la kalau dlm pump.sbb bese moisturiser xde dlm botol camtu kan) of moisturiser and 1 pump of foundation..lau x cukup, sy buat lagi skali.tp mmg sy akn pastikan moisturiser g byk dr foundation.mmg xnmpk beza tp sy mmg suka yg camtu..sy nk nmpk natural je spy takot2 bla mekap cair nnti, eh, kantoi pulak kulit sbenar.haha..tp kalau anda plukn coverage lebih, pandai2 la bancuh sndr.juz pump n letak kat tgn, gaul sebati dulu sblum sapu kat muka.pastikan foundation tu liquid, lau jenis cam mousse dn sebagainya korg nk gaul camna..xkn nk korek lam dlm bekas kan.huu..sy guna yg ni..kod C01-Nude


drpd bhabis duit bli bb cream yg mahal tu, bek korg wat sndr camni..sm je pon..xcaya, try la.hehe.n yg pasti n plg pntng, mmg thn lama bbnding ngn korg pakai foundation alone..xcaya lg, cube la :) n pntng jugak, korg akn notice pas beberapa hari pakai camni, kulit nmpklg sihat n cerah (lau korg pakai moisturiser yg mencerahkan la..sy pakai garnier light utk ni.hehe)

5) Set dengan powder (ala2 saje)

utk bedak, saya pakai yg ni

Silkygirl pure smooth pressed powder..kod 01-Ivory..i believe that this is the lightest shade..xdela light ne pon..sbb brg silkygirl ni mmg specially for asian skin..kaler dia cam utk kulit kuning langsat yg cerah (erkk..haha..masuk akal x?LOL) cam gmbr kat ats ni la kot..sy pakai ok je..xcerah mana..sm ngn kaler kulit..ada 2 g shade yg len lau x silap..harga??rm9.90 je! sgt murh ok..tp bagos jugak.huu..rabak poket pakai yg mhl kemain utk benda yg x brape nk penting camni

yg ni, sy amik eye shadow brush yg flat n dense tu utk set kan concealer n foundation kat sekeliling mata..then, guna kabuki brush yg besar n fluffy, dab skali sikit saja kat powder ni utk sluruh muka..sy xnak pakai span kering/basah sbb kekdg blh nmpk a bit too made up, if u noe what i mean.so, sy juz pakai cam kat bwh ni sbb it's not too dense, jd it's not going to pick up a lot of dat product
yg camni..tp sy xdela pakai exactly this brand..mahal kot.lau anda loaded, sila la beli.hehe

tp..lau anda nk coverage lebih, guna la span.ikut keperluan sndr..sy juz share cara saya saja. ok, tanak emo2 k :)

tu je la kot..ingat, less is more..mkn byk produk yg anda gunakan kat muka, it's not going to do ur skin good.trust me :)

sekian, terima kasih


2 comments:

  1. dear, boleh explain more tak part DIY tinted moisturizer tu? hehe..garnier light kalu tak silap takde pump, ade ke?

    ReplyDelete