bhn2 :
fish fillet (isi ikan yg putih ni bli kat cold storage..mmg ade jual)
lada hitam (ditumbuk)
lada putih
garam
ajinomoto
tepung jagung
telur (dipukul)
breadcrumbs (kaler oren..xtaw lam bm nama apa :P)
cara2 :
semudah 1 2 3..mmg 3 steps saja..hehe
1) mula2, season kn fillet fillet bersama lada hitam, lada putih, garam dan ajinomoto sesedap mungkin, plg2 kurang pon stengh jam camtu b4 mnggoreng.lau sy, sy siap rasa dulu sedap ke x.ye la, xbes la kerja alang2 je..nk buat, mesti buat dgn penuh kasih syg dn yg terbaikkkk punya.makin lama seasoning, mkn sedap sbb perasa2 tu absorb dlm isi ikan..
2) then, sebelum mnggoreng, balutkan (balut ke?hahaha.ape tah nm.nm x saintifik langsung..korg phm2 je la sndr.LOL) isi ikan tersebut dengan telur, tepung jagung n last skali br la breadcrumbs..mesti ikut susunan ni taw..jgn pepandai tuka lak..nnti x jd pulak.hehe
3) pastu, ape g..goreng je la sampai garing..minyak secukup rasa je la..jgnla sikit sgt, t sampai bla nk msk? x lama sgt pon.sbb isi ikan lembut so dia cpt masak.
haaaaaa..sng x??kat kedai bkn men g mahal bagai.. :'(
utk LEMON ZEST sauce nye pulak..eh..lain pulak ngn title..haha..lantakla nk bg nm apa pon
bhn2 :
mayonnaise
lada hitam (ditumbuk)
lada putih
garam
jus lemon
hirisan kulit lemon
cara2 :
campor je la sume secukup rasa yg lidah n tekak korg suka..xsusah pon..hahaha
ok..senang bukan?sgt sedap juga..ayah ckp lg sedap dr yg ready-made n imported harga rm17.99 for 5 pieces..td juga telah mbli sbb mahu compare.hehe..so,sila la cuba sndiri d rumah..hehe..sebelum itu, kpd chef2 atau mereka yg pakar memasak d luar sana, maafkn bahasa2 masakan yg kurang saintifik sistematik (itu je yg sy taw) yg tlah sy gunakan dcni..haha.. ^_^
kbaiii
pic courtesy from google..td x sempat nk snap sbb terlalu teruja mahu melahap.haha..lbh kurang sama je pon ngn yg dbuat td..yg ni juz saiz agk kecik sikit
No comments:
Post a Comment